Over de auteur

Liefdeloos is geschreven door Miranda Dilernee. Deze naam is een pseudoniem die bewust is gekozen omdat er in het verhaal personen voorkomen die nog in leven zijn op het moment dat het boek uitkomt.
Het is niet mijn intentie om met mijn verhaal mensen te kwetsen, ook niet mijn moeder, hoeveel pijn ze mij ook heeft gedaan. Met dit pseudoniem en door de personages een andere naam te geven, kan ik haar en anderen beschermen tegen eventuele herkenning.
Mocht zij zelf het boek onverhoopt onder ogen krijgen, dan zal ze zeker bepaalde passages herkennen. Echter ze zal altijd beweren dat het niet waar is, of dat het anders is gegaan dan ik me herinner. Ze is niet voor niets een narcist: zij heeft niks fout gedaan, het lag allemaal aan mij.  

Het schrijven van dit boek werkte inderdaad therapeutisch, zoals de psychotherapeut mij eerder geadviseerd had. Gaandeweg het schrijven kregen alle gebeurtenissen en ervaringen een plaats en kreeg ik meer inzicht in de persoon die mijn moeder was. Door veel te lezen over narcisme, begon ik te begrijpen waar haar gedrag vandaan kwam en dat was heel belangrijk in mijn verwerkingsproces. Ik accepteerde haar zoals ze was en is.

In de zomer van 2021, schreef ik mijn laatste woorden. Supertrots was ik op mezelf dat ik het boek voltooid had.

Foto: Miranda Dilernee

Ik zal nooit goedpraten wat ze mij en mijn zus heeft aangedaan, maar ik begrijp nu wel waar haar gedrag vandaan komt. Ze is niet expres een narcist, ze is het gewoon. Ze kan er in feite niets aan doen, ze is zo geboren en opgevoed. Eigenlijk voel ik zelfs medelijden voor haar, omdat ze nooit echt plezier in haar leven heeft gehad. Heeft een narcist überhaupt een idee van wat geluk is, hoe het is als je blij bent? Heeft ze ergens van kunnen genieten, behalve van het kleineren en vernederen van haar kinderen en man? Het is toch diep triest als je je constant boos voelt, of je pas fijn voelt als je een ander pijn hebt gedaan? Zij weet echter niet beter en zal zich waarschijnlijk naar eigen zeggen wel ‘gelukkig’ voelen, of misschien is ‘tevreden’ wel een betere omschrijving.

Afbeelding van Gino Crescoli via Pixabay

Soms vraag ik me wel eens af of ik weer contact zal zoeken, maar steeds weer bedenk ik me dat er niets zal zijn veranderd. Ze zal mij verwijten maken, het heeft allemaal aan mij gelegen en zelf heeft ze natuurlijk helemaal niets fout gedaan. Ik zal dan waarschijnlijk weer opnieuw gaan hopen op iets wat er nooit zal komen: waardering en liefde voor haar dochter (en dan heb ik het nog niet eens over haar kleinkinderen).

Ik wil graag andere mensen die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten, inspireren en (h)erkenning bieden. Een narcist kan je laten denken dat jíj degene bent die niet normaal is, of dat jíj degene bent met een probleem. Dit is echter niet zo. Vergeet nooit wie je was voordat je de narcist kende, ga op zoek naar wie je was of wie je bent en bedenk of je gelukkig bent met de narcist of dat je misschien beter af zult zijn zonder deze persoon in je leven. Stap uit de slachtofferrol en bepaal zelf je leven. Je bent sterker dan je denkt. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Liefdeloos? Je kunt het bij de boekhandel bestellen of rechtstreeks bij de uitgever (hier vind je ook een inkijkexemplaar). 

Wil je reageren? Vul het contactformulier in of stuur een email naar: info@liefdeloos.com.