Spotify

Tijdens mijn leven en gedurende het schrijven van het boek Liefdeloos waren er allerlei liedjes op de radio te horen die mij op dat moment inspireerden, of later veel betekenis kregen met betrekking tot het onderwerp. In dit artikel leg ik uit wat voor betekenis de liedjes voor mij hebben. Deze lijst krijgt geregeld een update.

De link naar de complete lijst met liedjes op Spotify vind je onder dit artikel.

MARTIN GARRIX & MIKE YUNG
Dreamer (2018)
Proloog

In de zomer van 2020 haalde ik het eerste deel van Liefdeloos terug van de harde schijf op mijn laptop, waar het in een of andere map diep weggestopt zat. Ik twijfelde of ik het verhaal af zou maken tot een boek, of dat ik het alleen voor mezelf zou laten. Ik had zojuist van Bullseye Publishing het bericht ontvangen dat het verhaal wel potentie had. Terwijl ik zat te wikken en te wegen, keek ik op tv naar een muziekzender. Het ene liedje was juist afgelopen en toen klonken de eerste tonen van Dreamer. Vanaf de eerste muzieknoten was ik gebiologeerd door de muziek. Vervolgens begon Mike Yung te zingen en ik was totaal flabbergasted door zijn stemgeluid. Jeetje, wat had die man een kracht en volume in zijn stem. De passie waarmee hij zong, kwam gelijk bij me binnen, net als de woorden. Toen het liedje was afgelopen, kon ik alleen maar denken: die man heeft gelijk: als hij zijn droom kan waarmaken, kan ik het ook. Het is al zolang mijn droom om dit boek af te maken! Ik ga het doen! Ik ga mijn droom waarmaken. Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer.

Ik hoop dat iedereen een droom heeft. Vergeet je droom nooit en probeer hem ooit in je leven te verwezenlijken. Er is niets mooier dan dat je droom uitkomt.

Afbeelding van Vicki Hamilton via Pixabay

GUNS N’ROSES
November rain (1991)
Hoofdstuk 3 – Alle begin is moeilijk

Tijdens mijn adolescentie kwam dit liedje uit. Natuurlijk vond ik het geweldig, alleen al omdat ik zelf in november jarig ben. Daarnaast vertolkt het heel goed mijn gevoel jegens mijn moeder op dat moment. Ik probeerde haar te begrijpen, maar dat was onmogelijk. Zij deed alsof ze beter was dan de rest van de wereld en ze had niemand om zich heen nodig. Zij was oppermachtig.

Liefde komt en gaat. Zelfs tijdens de regen in November. Denk je dat jij niemand nodig hebt? Iedereen heeft iemand nodig, je bent niet de enige.

P!NK
Try (2012)
Hoofdstuk 4 – Langzaam aan

Zo klein als ik was, ik probeerde iedere dag mijn best te doen. Om te groeien, om een lieve en mooie baby te worden, zodat mijn moeder mij zou willen zien. Ik moest mijn best doen, voor haar en mezelf. Ik had haar immers als mijn moeder uitgekozen, dus moest ik ervoor zorgen dat ze mij ook wilde als haar kind. Iedere dag opnieuw probeerde ik mijn best te doen.
Hoewel dit liedje pas in 2012 is uitgekomen, geeft het goed weer hoe ik voor alles heb moeten vechten in mijn leven. Hoe vaak ik niet iets heb geprobeerd en opnieuw en nog een keer, tot het me uiteindelijk lukte. Kleine dingen, maar ook grote.
Als je iets persé wilt, dan lukt het je, maar geef niet al gelijk na de eerste keer op. Je moet blijven proberen.

ERA
Mother (1996)
Hoofdstuk 5 – Eindelijk thuis

Ook dit liedje kreeg pas later in mijn leven betekenis. Van de ene kant melancholie, om dat wat ik nooit gekend heb: een liefdevolle moeder. Echter, toen ik als vijf maanden oude baby uit het ziekenhuis thuiskwam, werd ik natuurlijk wel door haar omringd, ik was overgeleverd aan haar zorgen. Uiteindelijk bleek zij het kind in onze relatie te zijn.

NELLY FURTADO
Try (2004)

Hoofdstuk 7 – Etenstijd – 1975

Als ik jou zie staan, leunend tegen het aanrecht, terwijl ik aan het eten ben en jij op me wacht tot ik klaar ben, je wilt steeds meer van me… Dat ik sneller eet, meer eet, liever ben… maar alles wat ik kan is mijn best doen.
Zoveel jaren heb ik op mijn tenen gelopen, zo vaak geprobeerd om mijn moeder blij te maken. Het is nooit gelukt, wat ik ook probeerde.

HET GOEDE DOEL
Vriendschap (1983)
Hoofdstuk 9 – Vriendinnetjes op de basisschool – 1976 t/m 1984

Op de lagere school had ik maar één vriendinnetje. Zij was het toppunt van vriendschap, een betere en lievere vriendin kon ik me niet wensen.

Afbeelding van Arjen Lutgendorff

METALLICA
Nothing else matters (1992)
Hoofdstuk 13 – Wie ben ik – 1989 t/m 1992

Tijdens het einde van mijn puberjaren en begin van de adolescentie kreeg ik meer zelfvertrouwen en maakte het me steeds minder uit wat mensen van me dachten. Wat mijn moeder beweerde bleek niet juist te zijn, ik begreep dat ik meer op mijn eigen gevoel moest afgaan en niet op wat anderen zeiden of deden.
Bekijk alles in het leven met een open blik, maar vertrouw op jezelf, de rest deert niet.

KYLIE MINOGUE
Love at first sight (2002)

Hoofdstuk 14 – Liefde op het eerste gezicht – 1992

Dit liedje geeft mooi het moment weer waarop ik ‘Joshua’ ontmoette. Ik had het gevoel dat de liefde aan mij voorbijging, totdat híj daar stond. Totaal onverwacht waren de sterren mij gunstig gezind en was daar mijn zielsverwant. Het was liefde op het eerste gezicht.

MARIA MENA
My Lullaby (2002)

Hoofdstuk 17 – Op eigen benen

Nadat mijn moeder mijn vader had verlaten en vooral de manier waarop, was ik zo teleurgesteld in haar. Haar woorden daarvoor en daarna waren pijnlijk. Ja mam, hoe kun je iemand liefhebben als je van binnen zo koud bent. Je bent veranderd in een verbitterde vrouw.

GUUS MEEUWIS
Geef mij nu je angst (2005)

Hoofdstuk 18 – Burn-out – 1999 t/m 2000

Voordat mijn eerste therapie plaatsvond, wist ik met mijn gevoelens en emoties geen raad. Ik vroeg me af of mijn partner niet beter af was zonder mij, wat had hij nou aan zo’n depressieve vrouw. Hij liet me dit liedje horen en ik ging in therapie.

Foto: Miranda Dilernee

TLC
Dear lie (1999)
Hoofdstuk 18 (einde) – Burn-out – 1999 t/m 2000

Dit liedje hoorde ik nadat ik de afscheidsbrief aan mijn moeder had geschreven. Mijn moeder was ook één grote leugen, zij had me onder controle en maakte misbruik van me.
Ik besloot echter dat zij me nooit meer zou controleren en ik bevrijdde me van haar. Ik wist nu wat de waarheid was en haar leugens zouden mij geen pijn meer doen.

BRONSKI BEAT
Smalltown boy
(1984)
Hoofdstuk 19 – Bevrijding

Wat ik nooit begrepen heb is waarom mijn vader en moeder zo lang bij elkaar zijn gebleven. Wellicht zochten ze beiden iets wat ze niet konden vinden. Uiteindelijk ook niet bij elkaar, maar waarom mijn moeder nu op zo’n sneaky manier weg moest gaan bij mijn vader, vind ik nog steeds heel bijzonder.
Het liedje laat de wanhoop van het kind horen, dat niet begrijpt waarom zijn moeder hem zo in de steek laat. Trekken en wegduwen, altijd een eenzame jongen… meisje…

ENYA
Only Time (2000)

Hoofdstuk 20 – Babynieuws – 2002

Toen ik zwanger was van mijn zoon hoorde ik dit liedje geregeld op de radio. Weemoedig als ik was vroeg ik me vaak af hoe hij zou opgroeien en tot wat voor jongen of man hij zich zou ontwikkelen. Achteraf blijkt het liedje heel treffend te zijn.
Wie zal zeggen dat als de dageraad slaapt, je hart aan de nacht toebehoort. Je liefde zal groeien, alleen de tijd zal het ons leren.

Foto: Miranda Dilernee

ZOE WEES
Control (2020)
Hoofdstuk 21 – Hallo toekomst – 2003 t/m 2005

De tekst zegt eigenlijk alles. Na de geboorte van mijn zoon en tijdens de daaropvolgende kraamperiode was ik totaal de weg kwijt. Dat gevoel wil ik nooit meer meemaken, ik wil nooit meer de controle over mezelf kwijtraken en dat zal ook nooit meer gebeuren. Ik weet nu waar ik op moet letten, want ik ben ouder geworden.
Tevens is het liedje een eerbetoon aan ‘Joshua’. Zonder hem en de hulp van zijn ouders was ik er nooit uitgekomen. Ik kan mijn dank niet in woorden uitdrukken.

MADONNA
The Power of Goodbye (1998)

Hoofdstuk 21 (einde) – Hallo toekomst – 2003 t/m 2005

Dit liedje behoeft geen uitleg, de tekst is duidelijk genoeg.

Afbeelding van Chil Vera via Pixabay

Nieuwe liedjes in afspeellijst Liefdeloos

Nadat mijn boek Liefdeloos is gepubliceerd, hoor ik nog regelmatig nieuwe liedjes op de radio die ik heel toepasselijk vind voor in deze afspeellijst. Daarom heb ik ze ook opgenomen in de afspeellijst van Liefdeloos en krijgen ze een vermelding op deze pagina. 

MEAU
Dat heb jij gedaan (2021)

De tekst van Dat heb jij gedaan gaat over een toxische relatie waar Meau zich eerder in bevond. Toen ze het lied had uitgebracht kreeg ze reacties van mensen die in relaties te maken kregen met problemen op het gebied van alcoholproblemen, misbruik en ook pesten. De tekst komt zo overeen met narcistisch misbruik dat ik Dat heb jij gedaan graag een plek in mijn lijst geef

RONDÉ
Hard to say goodbye (2021)

Ook dit liedje gaat over het afsluiten van een destructieve (liefdes)relatie, maar je kunt de tekst op iedere relatie betrekken. 

RONDÉ
Love myself (2022)

In Love myself gaat het om jezelf opnieuw terug te vinden. Slachtoffers van narcistisch misbruik zijn vaak op zoek naar wie ze ook al weer zijn, omdat ze door het misbruik zichzelf zijn kwijt geraakt. Love myself moedigt aan om jezelf te accepteren zoals je bent, je bent goed genoeg.
Ik ook.

NATHAN WAGNER
Narcissist (2022)

Dit lied (indie, rock) gaat over de manipulatietechnieken en misbruik van de narcist. Heel herkenbaar voor elk slachtoffer van narcistisch misbruik.

ALAN WALKER, PUTRI ARIANI & PEDER ELIAS
Who I am (2024)

Met Who I am vertelt de artiest over zijn angst om niet in de ‘normale’ wereld te passen. Het is echter juist moedig om af te wijken van het geijkte paadje. 
Zo ben ik zelf ook: in mijn leven is eigenlijk niks ‘normaal’ gegaan. Waar anderen flierefluitend door het leven banjeren, vecht ik voor mijn geluk, tot de dag van vandaag. 
Echter nog veel meer herken in dit liedje mijn vader, maar vooral ook mijn zoon. Zelfs nu mijn vader in het verzorgingshuis verblijft, merken de verple(e)g(st)ers dat mijn vader zijn eigen dementiepaadje bewandelt. 
Mijn zoon heeft me herhaaldelijk vertelt dat hij graag zijn eigen fouten maakt en vooral leert van zijn eígen ervaringen. Soms, met pijn in mijn hart, laat ik hem zijn eigen fouten maken. Het liefst zou ik hem oppakken en op dat ‘normale’ paadje zetten.

Foto van Gerd Altmann

Soms is het moeilijk om níet de massa te volgen, omdat het zo veilig voelt.