De liefde van een narcistische partner

Hoewel ik het in mijn boek Liefdeloos vooral heb over de relatie tussen mij en mijn narcistische moeder, zijn er eveneens mensen die zitten opgescheept met een narcistische man of vrouw. Ook die verhalen bereiken mij. Slachtoffers die zowel een narcistische ouder (of twee) én een narcistische partner hebben. De liefde van een narcistische ouder of partner komt in wezen op hetzelfde neer: het omlaag halen van je zelfbeeld en zelfliefde. Je leeft alleen nog maar voor de narcist, tot het moment dat je je afkeert en niet meer in hun patroon meegaat. Dan ben je ineens niet meer goed genoeg.

Narcisten hebben een ander gevoel van geluk en liefde. Dat is voor het slachtoffer moeilijk te doorgronden, maar het komt er op neer dat de narcist zich beter voelt door jou psychisch of lichamelijk pijn te doen. Als jij verdrietig bent, of boos of gewond, dan voelt de narcist zich superieur en machtig. Dan ervaart hij of zij ‘iets van liefde’ voor je. Wat hij of zij voelt weet de narcist niet, maar hij/zij voelt zich voor eventjes beter. En daar gaat het om: zich beter voelen door jou omlaag te halen.

Als een narcist zegt: ik ben verliefd op je’, dan bedoelt hij: ‘ik hou van de manier waarop ik me voel als ik bij je ben. Door jou hou ik van mezelf en ik hou ervan om mezelf door jouw ogen te zien.

Ik vind het heerlijk om een nieuw persoon in mijn leven te hebben om mijn verhalen aan te vertellen, om mijn mening tegen te uiten en om mijn diepgaande theorieën en overtuigingen over de belangrijke dingen in het leven te delen.

Ik hou ervan om mezelf deze dingen te horen zeggen, terwijl ik me voorstel hoe ze voor jou klinken en hoe jij in de ban van mij bent.

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik het heerlijk vind om iets moois te dragen, zoals een nieuwe outfit. Ik hou ervan hoe je aanvoelt op mijn lichaam. Ik hou ervan hoe ik me voel over mezelf wanneer jij bij me bent.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, hou ik ervan om niet alleen te zijn. Ik hou van een full-time, eigen publiek.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik ervan hou om je mysterie te zijn, je raadsel, hetgeen wat je ’s nachts wakker houdt, je obsessie. Ik hou ervan om je altaar, je sacrament, je icoon, je wonder te zijn.”

Ik hou ervan om je antwoord te zijn. Ik hou ervan om het onderwerp van je offer te zijn. Ik hou ervan om je pijn te zijn.

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik ervan hou om je zon te zijn, je orbit te monopoliseren, je zwaartekracht te zijn, je naar mij terug te trekken, hoe hard je ook probeert te springen of te vliegen, je laag te houden. Jou de mijne te blijven maken.”

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ervan hou om jouw zuurstof in te ademen, je bloed op te zuigen, je dromen op te vreten. Ik hou ervan om je drugs te zijn, je dolk, je zelfmoordbriefje.

“Als ik zeg dat ik verliefd op je ben, bedoel ik dat ik van het verhaal hou dat ik aan mijn volgende lover ga vertellen, over mijn ex-lover, over hoe mooi de dingen waren, hoe intens, hoe film-achtig, wat voor geweldig stel we waren, en hoe je geleidelijk, onverklaarbaar, pijnlijk, beetje bij beetje, verdween.