Thema's in Liefdeloos

Je hebt nu al een aantal keer voorbij zien komen dat ik het boek Liefdeloos heb geschreven, waarin verschillende thema’s aan bod komen. Liefdeloos is een autobiografie en begint bij het HELLP-syndroom van mijn moeder en aansluitend mijn vroeggeboorte en de tijd dat ik in de couveuse en in het ziekenhuis verbleef. Dan volgt het thema hechtingsproblematiek en uiteindelijk blijkt na een jarenlange moeizame relatie tussen mijn moeder en mij, met veel onbegrip tussen ons beiden, dat zij narcistische eigenschappen heeft.

Wat mij in m’n leven het meest beschadigd heeft, is het psychische misbruik van mijn moeder, maar ik ondervind ook gevolgen van mijn vroeggeboorte, alleen worden deze overschaduwd door de emotionele mishandeling. Zo ben ik bijvoorbeeld ontzettend schrikachtig en dat komt blijkbaar meer voor bij ex-couveusekinderen. Ook ben ik gevoelig voor teveel prikkels en ben ik ’s avonds vaak ontzettend moe in mijn hoofd. Gesprekken in een groep zijn voor mij niet te doen, ik hoor alle mensen praten en wil met iedereen mee kletsen, maar dat kan natuurlijk niet. Ik versta dan ook niemand en in een groep kan ik alleen een één-op-één gesprek aan.
Herkenbaar?

Door mijn blogs die ik tot nu toe gepubliceerd heb, begrijp ik dat narcisme erg herkenbaar is onder de lezers van mijn boek en blogs. Daar ben ik heel blij mee, want dit betekent voor mij net zo goed herkenning én erkenning van mijn zienswijze en gevoelens. Ik zal er ook zeker mee doorgaan, want zo kunnen we elkaar niet alleen als slachtoffer, maar vooral als lotgenoot, helpen.

Daarnaast vraag ik mij af hoe jullie als lezers de thema’s HELLP-syndroom, vroeggeboorte en couveusetijd ervaren (hebben).  Ben je je er überhaupt bewust van dat je gevolgen ondervindt van je tijd in de couveuse of dat je moeder het HELLP-syndroom had tijdens je geboorte? Welke gevolgen ondervind jij nu nog?

Zelf heb ik me nooit gerealiseerd dat mijn prikkelgevoeligheid en schrikreacties terug te leiden zijn naar mijn couveusetijd.
Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Deel ze hieronder, stuur een mail naar info@liefdeloos.com of vul het contactformulier in.

Foto boekomslag: Nicole Schmidt – Puur Nicole