Petra Joy van Deijl: De emotioneel verlamde (narcistische) ouder

Er is inmiddels al best veel bekend over narcisme, maar toch zijn er nog veel mensen die er zich nog niet van bewust zijn dat er in hun omgeving iemand rondloopt met narcistische trekken. Het is ook niet gemakkelijk om een narcist te herkennen, het duurt vaak jaren voor je bepaald gedrag in twijfel gaat trekken en je beseft dat het helemaal niet aan jou ligt.  

Zelf ben ik opgevoed door een moeder met sterke narcistische trekken. Ik heb haar gedrag en handelingen lang niet kunnen plaatsen. Pas toen ik volwassen was en met andere mensen praatte over mijn moeder, besefte ik wat er aan de hand was. Toen ik herkenning vond in verhalen van anderen en me ging inlezen op internet, vielen plots een heleboel puzzelstukjes op zijn plaats. Vervolgens duurde het enkele jaren voordat ik alles een plek kon geven en kon accepteren dat mijn moeder een niet gediagnosticeerde narcist is.

Nog steeds leer ik iedere dag bij over deze persoonlijkheidsstoornis. Op social media zijn diverse groepen en  video’s te vinden over narcisme, door therapeuten en coaches. Iemand die op een heldere en rustige manier uitlegt hoe een narcist denkt, voelt en handelt is Petra Joy van Deijl. Zij legt precies de vinger op de zere plek en geeft mij vaak het gevoel van: ‘Ja, inderdaad! Zo was dat bij mijn moeder ook!’

Herkenning dus. Het is zo belangrijk en fijn om te weten dat je niet de enige bent en vooral: dat je het jezelf dus niet hebt ingebeeld, maar dat het klopte wat jij zag en voelde over de narcist. Je bent helemaal niet gek, zoals de narcist je liet geloven.

Onderstaande video geeft mij zo veel herkenning en het is net alsof Petra het over mijn moeder heeft. Natuurlijk (of eigenlijk: helaas) zal bijna iedereen die te maken heeft (gehad) met een narcistische ouder veel herkennen in wat Petra vertelt. 

Op YouTube zijn van Petra van Deijl nog meer interessante video’s over narcisme te zien.