Je kind als taak

In tegenstelling tot dieren, krijgen wij mensen kinderen voor ons hele leven. Bij dieren verlaten de jongen vaak al vrij snel het ouderlijk nest. Bij de grotere zoogdieren duurt het uitvliegen wat langer, of families blijven in groepen of kuddes bij elkaar.
Bij ons, mensen, duurt dat uitvliegen rustig zo’n twintig jaar. Tegenwoordig zelfs nog langer, met het oog op de huidige woningnood. Zo rond de twintig jaar vinden we onze kinderen ‘volwassen genoeg’ om op eigen benen te staan. En ook al verlaten onze kinderen hun vertrouwde nest, ze keren nog regelmatig terug naar hun ouders voor raad en daad en vooral om ouderlijke liefde te ontvangen. 
Als alles goed gaat, blijven we tot aan onze dood (van één van ons) bij elkaar. Tenminste, dat is de bedoeling en zo gaat het meestal, maar niet altijd.

Op mijn éénentwingste verliet ik als student mijn ouderlijk nest, want ik had een studio voor mezelf gevonden. Ik was er dolblij mee, ook al was het een kleine ruimte. Het was een plekje helemaal voor mezelf en ik was er zo trots op.
Enthousiast vertelde ik mijn moeder dat ik een klein appartement had gekregen en op mezelf ging wonen. Ik verwachtte dat ze net zo blij als ik zou reageren, maar dat pakte anders uit.

‘Oh… ok… nou, dan zit mijn taak erop, hè’, zei mijn moeder doodleuk.
In eerste instantie dacht ik dat ik het niet goed begrepen had, dus ik vroeg wat ze bedoelde.
‘Nou, dan ben ik klaar met opvoeden,’ was haar antwoord.
Deze uitspraak maakte dat ik totaal flabbergasted was. Ik ben niet van de Engelse woorden, maar dit woord drukt precies uit hoe ik me toen voelde.

Het leek alsof ik een klein ongewenst vogeltje in een overvol nest was, dat er door zijn moeder zonder pardon uit werd geknikkerd. Ik begreep het echt niet. Mijn moeder beweerde dat ze klaar met mij was, maar in andere families om me heen zag ik juist dat kinderen uitvlogen, maar nog altijd regelmatig hartelijk welkom waren in hun ouderlijk nest. Mijn moeder vond dat ik niet meer op haar hoefde te rekenen in de toekomst. Tenminste, zo kwam het op dat moment op mijn over en zo voelde het ook voor mij.

Fragment uit Liefdeloos - Foto: Miranda Dilernee
Fragment uit Liefdeloos - Foto: Miranda Dilernee

Haar gedachtenkronkels waren voor mij een rare, onbegrijpelijke denkwijze.
Mijn moeder en ik hebben elkaar al 17 jaar niet meer gezien of gehoord.
Ik mis een moeder, maar niet mijn biologische moeder. Ik mis een oma voor mijn kinderen, maar ik mis niet hun biologische oma.
Tot op de dag van vandaag heb ik die uitspraak nooit kunnen begrijpen en voel ik nog steeds de pijn van dat moment.

Deze week is mijn zoon twintig geworden en heeft nu bijna de leeftijd als waarop ik mijn ouderlijk nest verliet. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit klaar ben met hem. Ik zou hem nog zoveel willen leren, maar besef dat hij daar op dit moment geen behoefte aan heeft. Hij wil het leven graag zélf ontdekken en daar heb ik best wel begrip voor.
Waar ik op die leeftijd wanhopig behoefte had aan een moeder en aan moederlijke raad en daad, maar juist níet kreeg, merk ik dat hij juist meer afstand van me neemt en graag zijn eigen gang gaat zónder mijn raad en daad.

Zucht… dat had ik me stiekem eigenlijk anders voorgesteld. Ik hoop dan ook van harte dat hij op een dag weer z’n ouderlijk nest binnenstapt en zegt: ‘hey mam…’ 

Afbeelding van Mote Oo Education via Pixabay

Wil je reageren? Vul het contactformulier in of stuur een email naar info@liefdeloos.com