Luister naar jezelf

Pas sinds een jaar of vijf weet ik wat er aan hand was en is met mijn moeder.
In mijn boek Liefdeloos beschrijf ik hoe ik me er al vanaf het allerprilste begin ‘onbewust bewust’ ben geweest van het feit dat mijn moeder destructief voor me zou zijn. Het komt er eigenlijk op neer dat ik al vanaf het moment van mijn bevruchting alle rode vlaggen heb genegeerd.

Dit is een gevoelskwestie. Sommige mensen begrijpen hier niets van en zeggen dat ik onzin uitkraam, anderen begrijpen gevoelsmatig wat ik hiermee bedoel. Ik heb ooit incarnatietherapie gevolgd. Geen re-incarnatie, maar incarnatie. Ik ben niet naar een vorig leven teruggegaan, maar tot het moment nét voor mijn bevruchting.

Tijdens de therapiesessies kwam ik erachter waarom ik voor mijn vader en moeder heb gekozen. Dat was best schokkend, want het bleek dat ik eigenlijk maar voor één persoon heb gekozen: mijn vader. Mijn moeder ‘nam ik op de koop toe’. Niet het juiste uitgangspunt, zo bleek later, maar ik wist niet beter en ging ervan uit dat alles als vanzelfsprekend goed zou komen. Naïef als ik was.

Het kwam niet goed. Ik negeerde de signalen van mijn moeder dat ze me niet wou als haar dochter. Ik was echter eigenwijs en dramde door. Die man moest mijn vader worden en daar heb ik geen moment spijt van gehad.
Heb ik dan spijt dat ik mijn moeder als mijn moeder heb gekozen? Nee, dat niet. Ik zie het leven namelijk als één grote leerschool. Een les op weg naar een volgend leven. Ik voel me als een kind in groep één: enorm leergierig om de hele wereld te gaan ontdekken.

Ik heb al zoveel geleerd in mijn leven en dat hoop ik door te kunnen geven aan mijn twee kinderen, zodat zij hopelijk al beter voorbereid naar hun volgende leven stappen. Het mooie is echter dat ik ook heel veel leer van mijn kinderen. Beiden zijn zeer verschillend en leren me daarom ook andere dingen. Waar de een me toont dat af en toe afstand nemen en relativeren rust brengt, leert de ander me juist om te genieten van de kleine dingen des levens. Hoewel dat mijlenver uit elkaar lijkt te liggen, komt dat in mij juist mooi samen. 

De laatste jaren ben ik meer tot mezelf gekomen en heb ik ontdekt wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Dit proces is al lange tijd bezig is en ik denk niet dat het ooit is afgerond. Ik ga door in een verder leven, waar ik hopelijk niet meer dezelfde fouten maak als in mijn huidige leven.

Afbeelding van Hans Benn via Pixabay

Een belangrijke les voor me is om te leren naar mezelf te luisteren. Ik voelde als kind al dat mijn moeder anders was en niet juist handelde ten opzichte van mijn zus en mij. Ook als puber wist ik dat, zelfs als volwassene, maar ik begreep het nog niet. Omdat ik lang zo naïef was, heeft het ook tot na de geboorte van mijn zoon geduurd voor ik besefte dat ik beter af was zonder mijn moeder, maar ook die beslissing maakte ik gevoelsmatig. Voor het grootste deel met mijn hart, maar mijn hersenen gaven het laatste rationele zetje. Het was een goede beslissing en gaf me veel rust.

In mijn leven doe ik bijna alles op mijn gevoel en meestal pakt dat goed uit. Ik heb twee keer mijn hersenen laten beslissen en echt, dat waren zeker niet de beste keuzes. De ene keer heb ik mijn droombaan laten lopen, omdat ik té onzeker was of ik het aankon. Ik was 23 jaar en net afgestudeerd als illustratieve vormgever en was ervan overtuigd dat er veel betere kandidaten geschikt waren voor de job van grafisch ontwerper. Nu zou ik die kans met tien handen tegelijk gegrepen hebben, maar op dit moment liggen mijn ambities ergens anders.
Ik heb lang spijt gehad van die beslissing, maar aan de andere kant was ik wellicht niet waar ik nu ben in mijn leven. En daar zijn ook mooie dingen in gebeurd.
Mijn tweede ‘hersenlijke’ beslissing was de aankoop van mijn eigen huisje, zo’n tien jaar geleden. Ik had gewoon een huis nodig en er was niets beschikbaar. De financiële crisis was in alle hevigheid bezig en iedereen bleef met zijn reet in zijn veilige huis zitten. Begrijpelijk, maar ik had ook een plekje nodig. Er was maar één optie: dat ene kleine, lelijke, ouderwetse huis. Ik vond het een verschrikkelijk huis, we hadden ook echt niets met elkaar. Ik denk dat het huis mij ook niet zo geschikt vond als bewoner, want het achtervolgde me met pech, zoals: op mijn eerste oudejaarsnacht (ik woonde er net een maand) de kelder later onderstromen met rioolwater, mijn vader serieus ziek (gelukkig ook weer redelijk opgeknapt), financiële pech waardoor ik maanden zonder keuken zat en toen ik de woning na twee jaar te koop had gezet was het huis het daar óók weer niet mee eens en ging de verkoop in eerste instantie niet door. Ik ben echter een doorzetter, dus uiteindelijk heb ik het toch gewonnen van het huis, maar het kostte wat moeite.
Daarna heb ik weer vlug mijn hart gevolgd bij de keuze voor een volgend huis. Dat bleek dan ook weer een goede beslissing.

Zo heb ik gaandeweg leren luisteren naar mezelf. Écht luisteren naar mezelf. Voelen… wat wil ik, wat is goed voor me? Om dat te kunnen moet je wel eerst met je diepste gevoelens in contact zijn gekomen en daar heeft de incarnatietherapie me heel goed bij geholpen. Ik ben helemaal terug gegaan naar mijn diepste ziel, mijn kern, mijn kleine ik. Dat was hard, zeker niet gemakkelijk. Je komt jezelf tegen. Boem, alsof je met je hoofd tegen een muur loopt en je van achteren nog een keer een klap met een knuppel krijgt. Maar vanuit die afgrond ben ik weer gaan bouwen aan mezelf en ben ik geworden wie ik nu ben. Daar ben ik best trots op. Zelfs op mijn ‘hersenlijke’ keuzes ben ik trots, want die hebben me ook gebracht waar ik nu ben. Zonder dat lelijke huis had ik mijn huidige stulpje niet gehad en ben ik dat huis eigenlijk wel dankbaar dat ik er twee jaar mocht wonen.

Afbeelding van Enrique via Pixabay

Dus bij iedere beslissing die ik maak vraag ik mezelf eerst: wat vind je er nu écht van? Is dit wat je wilt en wat goed is voor je? Dan pas mogen mijn hersenen iets zeggen.
Hetzelfde geldt als ik nieuwe mensen ontmoet. Nu ik steeds meer over leer, herken ik destructieve mensen steeds beter. Natuurlijk ben ik er nog steeds gevoelig voor en trap ik op het moment zelf nog geregeld in hun kunstjes, maar als ik goed naar mijn onderbuikgevoel luister, dan voel ik al vrij snel met wat voor persoon ik te maken heb. Ik moet me daar wel de tijd voor gunnen én nemen.

Durf jij naar jezelf te luisteren?

Wil je reageren? Stuur een email naar info@liefdeloos.com of vul het contactformulier in.