Onderzoek naar HELLP/PE

Er is een onderzoek verschenen van de Katholieke Universiteit Leuven over het preventief opsporen van zwangerschapsvergiftiging waarbij “onderzoekers ontdekten dat een analyse van de DNA-structuur van de placenta kan vertellen welke vrouwen later in de zwangerschap een hoger risico hebben op zwangerschapsvergiftiging”.
De onderzoekers kwamen erachter dat er een verschil bestaat in de structuur van het dna bij vrouwen die vroegtijdige zwangerschapsvergiftiging ontwikkelden en vrouwen die een gezonde zwangerschap doorliepen.

Het innemen van aspirine kan ervoor zorgen dat HELLP/PE pas later tijdens de zwangerschap wordt ontwikkeld, waardoor een vroeggeboorte voorkomen kan worden.
Het is nog niet bekend waardoor zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt, daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Het is wel al een stap vooruit dat er al in vroeg stadium van de zwangerschap een risico kan worden ingecalculeerd en preventief kan worden behandeld. 
De kans op te vroeggeboren baby’s (met of zonder complicaties) en moeders die lang klachten of blijvende schade overhouden wordt daarmee kleiner.

Wat een mooie ontdekking! Het zou zo fijn zijn als bij iedere zwangere vrouw in het begin van de zwangerschap al kan worden ingeschat of ze risico loopt op het ontwikkelen van HELLP/PE. Zou dit dan betekenen dat artsen bij iedere zwangere een test gaat afnemen, want in Nederland ondergaat niet iedereen een NIPT-test?

Afbeelding van Jas via Pixabay

Daarnaast denk ik dat het altijd goed is om de geschiedenis van je familie even onder de loep te nemen met je verloskundige/gynaecoloog. Als daar bij mijn eerste zwangerschap meer aandacht voor was geweest, was bij mij wellicht HELLP later ontwikkeld, omdat ik dan misschien op advies van de gynaecoloog eerder en meer rust had genomen. Als ik de symptomen had herkend. Hoewel mijn moeder bij mijn geboorte ook HELLP heeft gehad, is er nooit over de bijbehorende symptomen gesproken. Ik wist helemaal niet wat ik kon verwachten, laat staan dat ik het ook zou krijgen, hoewel ik het wel al tijdens het begin van de zwangerschap tegen de verloskundige had verteld. Men wist 21 jaar geleden klaarblijkelijk nog niet dat het ‘erfelijk’ kan zijn.  
Maar dit is ‘wat… als… denken’, achteraf is altijd gemakkelijk praten.
Het mooie is dat we nu vooruit kunnen kijken. Dat geeft hoop voor toekomstige zwangere vrouwen, maar ook voor mijn eigen kinderen, die ik wel al probeer duidelijk te maken dat ze ‘later’ bij de verloskundige of gynaecoloog moeten aangeven dat er een verhoogd risico op HELLP in de familie is.

Tijdens de zwangerschap van mijn zoon wist ik nog heel weinig over HELLP/PE, maar toen ik zwanger was van mijn dochter heb ik ook preventief aspirine geslikt. Iemand vertelde me toen dat zij tijdens haar tweede zwangerschap aspirine had geslikt en dat ze geen PE ontwikkelde. Ik was best benauwd voor een tweede keer HELLP en vroeg aan mijn gynaecoloog of dit voor mij ook een optie was. Hij belde een rondje met collega’s en kwam tot de conclusie: baat het niet, dan schaadt het niet, maar hij was er eigenlijk niet mee bekend. Ik was enorm opgelucht en ik voelde me tijdens de gehele zwangerschap best goed, op een hevige vermoeidheid na en wat normale zwangerschapskwaaltjes. Eigenlijk moest ik vanaf week 36 stoppen met de aspirine, maar bevreesd als ik was voor HELLP, slikte ik het toch door tot week 38. Vanaf het moment dat ik het laatste pilletje inslikte, begon ik me minder fit te voelen. Mijn dochter is blijven zitten tot ruim 40 weken en daar was ik enorm blij mee en trots op. Als ik nu terugkijk naar de tijd dat ik aspirine slikte en de weken daarna, dan ben ik er bijna zeker van dat ik HELLP had ontwikkeld als ik de aspirine niet had geslikt. Hoe snel mijn gezondheid achteruit ging, daar schrok ik best wel van. Toch heb ik geen HELLP ontwikkeld tijdens die twee weken. Mijn dochter is met een (onverwachte) keizersnede geboren en ze is net als haar broer heel gezond. Van de keizersnede ben ik tot mijn eigen verbazing enorm snel genezen.

Pas nu, ruim 10 jaar later na de geboorte is het dus duidelijk dat aspirine helpt tegen het voorkomen van HELLP/PE. Een grote stap vooruit, maar wel een die veel tijd heeft gekost. Ik wist het toen al, het was alleen nog niet officieel.

De uitkomst van dit onderzoek betekent in de toekomst niet alleen een gezonde moeder en baby, maar voorkomt ook tal van andere problemen, zoals couveuse baby’s, complicaties bij vroeggeboorte, onherstelbare schade bij de moeder en/of baby (of zelfs overlijden) en hechtingsproblematiek door vroeggeboorte.

Ben je nieuwsgierig naar mijn boek Liefdeloos of eerdere verhalen? Lees dan ook mijn andere blogs.

Wil je meer weten? Mail dan naar info@liefdeloos.com of vul het contactformulier in.